Go nuts!

Industriële landbouw maakt landschap voor nut en genoegen

Drukwerkprogramma | strategie, ontwerp, materialisering en detaillering van een sterk landbouwkundig gebied tot een samenhangend systeem gebaseerd op de natuurlijke ondergrond
locatie | Peelhorst, oost-Brabant – noord-Limburg
opdrachtgever | afstudeerproject Academie van Bouwkunst
contacten | Gemeente Boekel, Gemeente Gemert-Bakel, Gemeente Mill en Sint Hubert, Waterschap Aa en Maas, Rijksadviseur voor het Landschap
fase | studie + planontwikkeling + ontwerpuitwerking

 opa'sIn ‘t veurjaor gao’w dan langs den es,
wi-j loopt daor samen hand in hand.
En bi-j de bekke in ‘t gros,
vleegt onze lieve in de brand.
De kalvere stoeft haost deur den draod,
de kieften reert hoog an de loch.
(Boh Foi Toch – Beernd Van Kuperi-j)

Peelhorst photoshop scharrelbos rgbGo nuts ! is een voorbeeld hoe we om kunnen gaan met ruimtelijke én maatschappelijke vraagstukken op het gebied van industriële landbouw. Een transformatie van mono en uitputten naar multi en benutten, waarbij we de grootschaligheid en impact van deze industrie niet ontkennen of wegstoppen. We maken deze eigenschap tot een uitdaging en creëren een nieuw multifunctioneel landschap. De oorsprong van het vlees op ieders bord wordt zichtbaar in het landschap.

Peelhorst pioniersgeestDrukwerk

Go nuts, omdat Nederland een gewaagd plan nodig heeft om de discussie over industriële landbouw te voeden. Daarnaast voegt de vierde generatie van importboeren de belangrijke liefdevolle nutslaag toe aan het landschap. Tenslotte planten deze ondernemers hier ruim zeshonderd hectare scharrelbos gevuld met nuts/noten. Dit plan toont aan dat industriële biologische varkenshouderij in de Peelhorst een waardevolle ruimtelijke structuur aan het landschap kan toevoegen. Met het plan wordt een nieuw perspectief geschetst voor een regio die op slot lijkt te zitten. De vierde generatie van importboeren is hier geboren en getogen en zal liefde en zorg naar de Peelhorst brengen. Hierbij wordt aangesloten op het karakter en de voordelen van de Peelhorst; de grote schaal, de PeelRaamstelling en de ondernemingsgeest.Peelhorst photoshop rietveld rgbPeelhorst masterplan 1op10000Peelhorst doorsnede water vloeivelden rgbDe PeelRaamstelling vormt de ruggengraat van het plan. Door gebruik te maken van de open en gesloten zijde van de stelling krijgen functies een logische plek. Aan de defensiezijde komen de massieve functies, zoals scharrelbossen voor de varkens, bedrijfsgebouwen, biomassateelt en het transformatiestation. Aan de schootsveldzijde van de stelling liggen open, weidse rietvloeivelden die water zuiveren en het grondwaterreservoir aanvullen. Hierdoor wordt droogteschade voor de akkerbouw voorkomen. De nieuwe structuur van rietvloeivelden en scharrelbossen vormt een schakel tussen diverse natuur- en bosgebieden en draagt daarmee bij aan de ecologische structuur en vergroting van de biodiversiteit. De deels verdwenen defensiewal wordt hersteld en krijgt een dubbelfunctie, door de leidingen voor de aanvoer van varkensvoer en de afvoer van mest naar het transformatiestation. Een nieuw varkensbedrijf met bedrijfsgebouwen, stallen, scharrelbossen en rietvloeivelden vormt een ruimtelijke eenheid die ‘nutsgoed’ wordt genoemd. De onderlinge relatie blijkt uit de lanen die de verschillende onderdelen verknopen en het biomassabos dat het nutsgoed omsluit. De dorpen, kazematten en nutsgoederen krijgen een visuele relatie door de brede lanen met zichtlijnen die ze verbinden. Deze routes gericht op landmarks in de omgeving doen denken aan de oude heidepaadjes gericht op de kerken in de omgeving, in de tijd van de woeste Peelhorst. De lanen en scharrelbossen zijn toegankelijk voor bezoekers en zijn de schakel tussen de dorpen en het kanaal. Aan de randen van de horst, bij de dorpen komt door de verplaatsing van de varkensbedrijven ruimte vrij.  De dorpsrand transformeert door ruimte voor tijdelijke initiatieven, nieuwe teelten, dorpse functies en streekgebonden activiteiten.

Peelhorst masterplan 1op10000 kopie

Er komt ruimte op de Peelhorst, ruimte om te ademen, ruimte voor nieuwe kansen voor iedereen. Biologische landbouw, duurzame innovatieve akkerbouw, nieuwe natuurgebieden en een prachtig landschappelijk raamwerk om doorheen te fietsen, in te struinen, te ontdekken en te leren. Op deze manier maakt grootschalige, industriële landbouw een liefdevol en tijdsbesteding landschap met nut voor ondernemers en genoegen voor zijn bewoners. Niet gek, Go nuts !Peelhorst scharrelbos planten en noten rgb

Of zoals Jack Poels zo mooi omschreef:
En d’n hemel waas veurroej,
mist hing op ‘t land,
‘s oaves laat da stong de piel in brand.
(Rowwen Heze – De Peel in Brand)

Peelhorst photoshop nutsgoed rgb

Alle bestanden, teksten en afbeeldingen mogen worden gebruikt, mits bronvermelding wordt toegepast.

Tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven

Bij de SPAM talkshow, vanaf 1:12:35

Download het bestand om te bekijken op beeldscherm:  Go nuts! rapport Inge Vleemingh beeldscherm
Download het bestand om te printen (downloaden duurt aantal minuten): Go nuts! rapport Inge Vleemingh print
Download de presentatie (downloaden duurt aantal minuten): Go nuts! presentatie Inge Vleemingh lang

English summary: Go nuts! flyer Inge Vleemingh ENGELS

5 comments

 1. Dag Ine,

  Ik heb zo juist je rapport ingekeken. Mijn complimenten: zeer vernieuwend en prachtige lay-out. Ik zou zeggen landbouworganisaties grijp je kans! Go! Ja en deze vernieuwing moet dan wel worden gekoppeld door het opruimen van traditionele IV-stallen elders!

  1. Hoi An,
   Dank voor je bericht (en complimenten!). Ik hoop idd dat verschillende organisaties zich geroepen voelen. Als je nog iemand weet….? Zal ik je een geprint exemplaar toesturen?

   Groet ! Inge

 2. Ik weet er inhoudelijke erg weinig vanaf maar o dit ziet er professioneel en origineel uit zeg! Proficiat met dit mooie resultaat. Liefs, Simone.

 3. Inge Mooi dat je deze weg op gaat.
  Ik heb mijn ervaringen maar ook de ervaringen met de ACADEMIE vertaald naar een soort notitie, vanuit mijn taxatie dat de agroketens in dit drukke landje niet anders kunnen dan LANDSCHAP inclusief te denken. Ik wil graag dit verhaal met je delen. Welk email adres?
  Roelf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s