Natuurlandbouw

 

TACKLE JE ANGSTEN: NATUURLANDBOUW GAAT GROOTS WORDEN

Met tips van Joel Salatin, werelds meest innovatieve boer (volgens TIMES magazine, 2011)

Net nieuw bij Imagro mag ik direct aan de slag met één van de gaafste klussen in jaren: een evenement organiseren met de meest innovatieve en inspirerende boer ter wereld: Joel Salatin. Meest innovatief ter wereld; uitgeroepen door TIMES Magazine. En dat bewees hij opnieuw op 21 en 22 november, tijdens onze Netwerkdagen Natuurinclusieve Landbouw. Er is geen ontsnappen meer aan: natuurlandbouw gaat groots worden. Als we onze angsten opzij zetten. Joel Salatin tackelde ze stuk voor stuk tijdens zijn lezing.

 

START SPOKEN
Op 1 staat de Angst om te beginnen. Start met de eerste stap, ook als je de volgende nog niet weet. Maak iets waar je zelf wat aan hebt. Het kan zo maar zijn dat je je eigen voorraad moet op maken, omdat er simpelweg geen vraag naar is. Vier weken voor de start zaten we als organisatie bij elkaar. We vroegen ons af: gaan we dit doorzetten? We zijn gestart en hoe! We ontvingen ruim 500 bezoekers in twee dagen. Meer dan we ooit hadden gedacht.

De Angst voor het grootte sluit hierop aan. Begin klein en houdt het simpel. In drie overleggen stond het hele event in de steigers. En één van de eerste zaken die we regelden was een heel eenvoudige aanmeldwebsite.

Wat ons brengt bij nummer drie: Angst voor perfect. Goed genoeg is perfect. Functie is altijd leidend boven vorm. En maak ruimte voor het maken van fouten. Het event was simpel van vorm, met Salatin zijn lezing als ultiem voorbeeld. De man en zijn verhaal, zonder enige vorm van visuele ondersteuning. Daardoor was er complete focus op hem en zijn verhaal.

Als laatste in dit rijtje: Angst voor gebrek aan kennis. Doe wat je leuk vindt. Kom in actie, doe gewoon. Op Google vind je geen ervaring, ervaring moet je (op)doen. Een mooie uitdrukking: ‘Talk is cheap’, we praten teveel, we plannen teveel en we vergaderen teveel. Beweging creëert beweging en verandert de context. Voor ons event gebruiken we Facebook, met effect: in vier weken bijna 300 likes, 15.000 personen hebben de pagina hebben gezien en de video’s zijn 1.500 bekeken. Actie leidt tot actie.

 

MANAGEMENT MONSTERS
Naast deze tips om te starten heeft Joel Salatin ook een rijtje tips voor de managementkant. De eerste is Angst voor bezit. Je hoeft het land niet te bezitten om het te kunnen bewerken. Een mooi voorbeeld: een vrouw die stuk voor stuk alle achtertuinen van de buren ging beheren en uiteindelijk een areaal van bijna één hectare had, zonder één cent huur te betalen. Een andere optie is het dubbel gebruik van grond. Schapen onder zonnepanelen, voedselsingels langs akkerbouw of moestuinen op daken.

Daarbij sluit de Angst voor het bedrijfsleven aan. Haal boekhoudkenniskennis in huis, vind de juiste accountant. Zorg voor je business. De derde belangrijke pijler in people, planet én profit. Zorg dat je alles categoriseert. Wie schrijft, die blijft. Elke boer had vroeger een boekje waarin oogst, opbrengst, zaaigoed en arbeid werden genoteerd. Weet wat je produceert.

Het is een mooie link naar het laatste punt: Angst voor marketing. Laat zien wat je verkoopt en biedt een divers palet aan met producten die verkopen. Hierbij kun je samenwerken met andere aanbieders. Creëer een product waar vraag naar is; de aloude wet van vraag en aanbod. In de groene, optimistische ‘zachte’ wereld van natuurlandbouw gaan te veel goed bedoelde initiatieven ten onder omdat er geen markt voor is.

 

DAGELIJKSE DEMONEN
Daarnaast spelen er ook vele persoonlijke angsten. Zoals de Angst voor financiën. Leef vrij van schuld, woon goedkoop en bespaar op levensonderhoud. De mooiste tip uit Salatins hele lezing vond ik de volgende: blijf thuis, een boerderij is een magische plaats om te leven en alles wat jij en jouw kinderen nodig hebben. Alle ruimte voor vrienden en familie en altijd eten in huis. Je hoeft nergens meer naar toe want iedereen komt graag van jouw rust en ruimte genieten.

Hierbij hoort ook de Angst voor arbeid. Je hoeft het niet alleen te doen. Houdt van mensen, bouw een team en creëer een gemeenschap waarbij je mensen betaald voor hun werk en niet voor hun aanwezigheid. Diezelfde vrienden die langskomen voor een bezoekje, steken ook graag de handen uit de mouwen.

Salatins laatste correct uitgevoerde tackle gaat over de Angst voor optimistisme. We houden er zo van om naar anderen te wijzen. ‘De overheid doet dit, de buurman doet dat, van mijn vrouw mag ik niet, mijn baas zegt dat…’ Het duiveltje op onze schouder dat ons in onze dagelijkse sleur houdt. Stel jezelf bloot aan de buitenwereld, wees vrij om groot te dromen, laat het gebeuren en concentreer je op wat je wilt.

De tips van Salatin pakken mij beet en blijven rondzingen. Soms heb je van die dromen die je pas loslaten als je ze hebt uitgevoerd. Dit verhaal inspireert ons bij Imagro tot op de bot om natuurlandbouw groots te maken!

 

Advertentie